یکی از راه هایی که می توان با استفاده از آن جلوی ورود صدا را به ساختمان ها گرفت، استفاده از پنل آکوستیک می باشد که علاوه بر اینکه عایق صدا بوده، با انواع و طرح های خاصی که دارد، به عنوان عنصری برای دکوراسیون محیط هم مورد استفاده قرار می گیرد. اما اصولا ما در چه مکان هایی از پنل های آکوستیک استفاده می کنیم و آیا همه جا باید از پنل عایق صوتی، استفاده کرد؟
زمانی که در مورد پنل آکوستیک صحبت می شود، اولین موردی که به ذهن ما خطور می کند این است که از دیوارپوش های عایق صوتی استفاده می کنیم تا از ورود صدا به منزل و یا محل کار و یا هر محیط دیگر، جلوگیری کرده و کاملا محیط را بی صدا سازیم. اما اگر بخواهیم دقیقتر در مورد پنل آکوستیک بگوییم این است که زمانی که بخواهیم کیفیت صدا را در محیطی بهبود ببخشیم از پنل های آکوستیک استفاده می کنیم و بسته به محیط، نوع این پنل و دیوار پوش متفاوت خواهد بود. برخی کاملا عایق صدا بوده و از نفوذ صدا جلوگیری می کنند، مانند استودیوهای ضبط موسیقی و ... ، و برخی صرفا جلوی نویز و سر و صداهای اضافی را می گیرند، مانند اماکن شلوغ و بیمارستان ها و سالن های کنفرانس و ... .
باید گفت لزومی ندارد که در همه مکان ها از پنل آکوستیک استفاده شود؛ بسته به نوع محیط و کاربری که دارد می توان از پنل های مختلفی استفاده کرد. برای مثال بیمارستان ها و سالن های کنفرانس و استودیوهای ضبط صدا از مکان هایی هستند که استفاده از پنل عایق صدا ضروری است و نباید تبادل صدایی بین محیط درون و بیرون باشد. از طرفی در چنین مکان هایی هم لزومی ندارد که تمامی دیوارها از عایق پوشانده شوند و بر حسب محاسبات و حساسیت محیط میتوان بخشی از آن را عایق بندی کرد. پنل آکوستیک می تواند هم در داخل دیوار قرار داده شود و هم می توان روی دیوار در بخشی از محیط قرار داده شود که چون دارای انواع رنگ ها و طرح ها هم هستند، به نوعی منجر به زیبایی محیط شده و در دکوراسیون محیط نیز نقش دارند و می توان گفت به نوعی به خودی خود یک دیوارکوب پنلی زیبا به شمار می رود..
پنل های آکوستیک، بسته به نوعی که دارند، عملکردی بعضا متفاوت را اجرا می کنند. اما اگر بخواهیم به طور کلی در مورد نحوه عملکرد این قبیل پنل ها بگوییم باید گفت که، این پنل ها امواج صوتی را جذب و از نویز کلی صداها کم می کنند و این خود باعث وضوح صدا شده و از بازتاب صدا در محیط بسته جلوگیری می کند. این امر باعث حذف بخش غیر ضروری و نویزها از صدا شده و صدای برای مثال سخنران بهتر شنیده می شود. مبلمان اداری نیز می تواند از این پنل ها داشته باشد تا محیط اداری آرام تری را داشته باشیم، به این نحو، کارایی کارمندان نیز بیشتر خواهد شد.
در محیط بسته ای که قرار داریم، امواج صدا توسط دیوار و بازتاب از دیوارها و اشیاء ها در فضای محیط حرکت می کنند؛ در صورتی که محیط مورد نظر دارای پنل آکوستیک باشد، این امواج در لایه ها و منافذ فیبر ارتعاشی را ایجاد می کنند و این باعث افزایش اصطکاک بین منافذ و لایه های الیاف و در نهایت افزایش انرژی جنبشی این امواج را به همراه دارد که باعث پراکنده شدن سریع آنها می شود و به این ترتیب صوتی شنیده نمی شود.
بسته به نوع کاربری که محیط دارد، پنل های مختلفی را مورد استفاده قرار می دهند. در اینجا به صورت مختصر با این پنل های عایق صوتی و حوزه کاربری آنها آشنا می شویم: