مشاغل بسیاری این روزها هستند که نیاز دارند تا کارمندان ساعتهای فراوانی را بر روی صندلی با وضعیتی ثابت نشسته و مدام به صفحه نمایشگر نگاه کنند. در صورتی که فرد در وضعیت مناسبی قرار نگیرد، پس از مدتی دچار کمردرد، گردن درد، سردرد و سایر دردهای جسمانی میشود. به همین دلیل لازم است تا به نکاتی توجه شود که علم ارگونومی در محیط کار شناخته میشود. ما همه این موارد را برای شما در نظر گرفتهایم و به تفصیل برای شما توضیح خواهیم داد.
آیا میدانید ارگونومی در محیط کار چیست؟ به صورت کلی ابتدا باید بدانید که منظور از ارگونومی چیست و سپس آن را در محیط کار بررسی کنیم. ارگونومی یکی از شاخههای علمی است که تلاش میکند رابطه بین انسان و محیط کار را بررسی کرده و به این ترتیب، این محیط را به نحوی برنامهریزی و طراحی کند که فرد در آن، چه از لحاظ جسمی و چه از منظر روانی دچار هیچ مشکلی نشود. در این علم، محدودیتها و تواناییهای فرد در نظر گرفته میشود و به این مطلب توجه میشود که اگر طراحی محل کار فرد با این محدودیتها و تواناییها تناسب کافی نداشته باشد، موجب افزایش خستگی و نارضایتی او شده و درنتیجه در عملکرد کلی کارمندان تأثیر منفی خواهد گذاشت.
توجه به محیط کار و متناسبسازی آن با نیاز فرد باعث میشود تا او بتواند کارها را بهدرستی انجام دهد؛ درنتیجه رضایت شغلی و راندمان شغلی نیز افزایش پیدا میکند. ارگونومی در محیط کار صنعتی نیز حتی مدنظر قرار دارد. افرادی که پای دستگاههای تولید مشغول به کار هستند ممکن است با مشکلات دیگری روبهرو شوند که باید بررسی شده و همه زوایای آن تصحیح شود.
ارگونومی در محیط کار
مهمترین اهمیتی که توجه به ارگونومی در محل کار برای سازمان، شرکت یا کسب و کار دارد، افزایش راندمان کاری و پیشرفت شغلی فرد و سازمان خواهد بود. زمانی که کارمندان شما از محل کار خود رضایت داشته باشند و هیچ مشکل جسمانی برای آنان به وجود نیاید، در نتیجه مشارکت بیشتری در امور دارند. انگیزه بالای آنها باعث میشود وظایف خود را به بهترین شکل انجام داده و تا آخرین لحظه به آن ادامه دهند. همه این امور باعث میشود تا راندمان کاری شما افزایش پیدا کند و بیش از گذشته بتوانید به قلههای موفقیت دست پیدا کنید. مشکلات ارگونومی در محیط کار میتواند باعث شود تا فرد تمرکز خود را از دست داده و دیگر نتواند فعالیت خود را به بهترین شکل انجام دهد.
به نظر شما چرا علم ارگونومی تا این حد اهمیت دارد و مزایای آن برای مشاغل مختلف و کسبوکارها چه میتواند باشد؟ ما در اینجا چند مزیتی که باعث میشود این علم تا بدین حد برای محیطهای کاری اهمیت پیدا کند را ذکر کردهایم. کدام یک از این موارد به نظر شما اهمیت بیشتری دارد؟
برای اینکه بدانید چه مواردی را باید در نظر بگیرید تا همه کارمندان شما از رضایت کافی برخوردار باشند، لازم است تا از دستورالعمل ارگونومی در محیط کار آگاه باشید. ما در اینجا چک لیست ارگونومی را برای شما مطرح کردهایم که امنیت، راحتی، سهولت در کاربری و افزایش بهره وری را با خود به همراه دارند. این موارد عبارت هستند از:
تصویری از صندلی ارگونومیک در محیط کار
علاوهبر همه نکات و چک لیستی که برای ارگونومی در محل کار بیان شد، لازم است موارد دیگری را نیز در نظر داشته باشید تا بتوانید بهترین شرایط را برای کارمندان در نظر بگیرید. با این کار، عملکردتان بهبود پیدا کرده و درنتیجه راندمان کار افزایش مییابد. این موارد عبارت هستند از:
از کجا میتوان مطمئن بود که همه اصول ارگونومی در یک محیط کار به درستی رعایت شده است؟ به عبارت دیگر کدام نشانهها مانند زنگ خطری میتواند شما را هشیار کند که برخی موارد از دید پنهان شدهاند؟ اولین و مهمترین عامل، وضعیت سلامت جسمانی کارمندان شما است. در صورتی که کارمندان مدام از دردهایی مانند درد ستون فقرات، گردن یا کمر مینالند یا حتی دچار سردرد شدهاند باید بدانید که وضعیت مناسبی در حین انجام کار ندارند. در همین راستا با ویژگی های صندلی مخصوص کمردرد آشنا شوید.
از طرف دیگر اگر کارمندان شما از نظر روحی نیز در وضعیت خوب و شادابی قرار ندارند و مدام ابراز خستگی میکنند بهتر است شرایط را یکبار دیگر بررسی کنید تا متوجه نقاط ضعف محل کار شوید. افت عملکرد آنها نیز میتواند نشانه دیگری باشد که باید به آنها توجه کنید.
نامناسب بودن ارگونمی محیط کار
داشتن محیط کاری که بتواند رضایت کارمندان را در پی داشته باشد، کار سختی نیست. تنها توجه به چند نکته ساده میتواند به بهترین شکل باعث افزایش عملکرد آنان شود و پیشرفت همهجانبهای را برای شما و کارمندانتان به همراه داشته باشد. دقت به نکات ارگونومی در محیط کار میتواند تضمین کند که شما به بهترین شکل، این موارد را رعایت میکنید و میتوانید مطمئن باشید که همه امور بر وفق مرادتان است. تنها کافی است با متخصصان این امر تماس بگیرید و از آنها برای برآورده کردن این موارد کمک بخواهید.