صندلی مناسب سالمندان با توجه به شرایط جسمی آنها از مهم ترین تجهیزاتی می باشد که با رعایت استانداردها باید تهیه شود. صندلی مناسب سالمندان تنوع بسیار زیادی داشته و با توجه به نوع کاربرد مورد نظر می توان گزینه مناسب و ایده آل را انتخاب کرد. نکته مهم این است که تمام استانداردها با توجه به شرایط جسمی و حتی روحی افراد سالمند در زمان انتخاب صندلی در نظر گرفته شود. گروه فضاگویا در ادامه چند نکته و اصل مهم در انتخاب هر یک از انواع صندلی چرخدار، راحتی، ریلکسی، زیر دوشی و حمامی و همچنین صندلی نماز و غیره برای سالمندان را معرفی خواهد کرد.
سیستم صندلی راحتی سالمندان
با گذر زمان و ورود به دوران سالمندی، به مرور ساختار بدن با تغییراتی مواجه شده و به همین دلیل نشست و برخاست و حرکت کردن با چالش هایی روبرو میشود. از این رو نوع صندلی و مبلمان برای نشستن افراد در این گروه سنی نیز کمی متفاوت شده و مانند دوران جوانی نمی توان روی هر نوع صندلی غیر استاندارد چند ساعت نشست. صندلی مناسب سالمندان از تجهیزات مهمی می باشد که در محل زندگی و استراحت آنها باید استفاده شود و تنوع بالایی دارند. صندلی نماز، زیردوشی یا حمامی، صندلی راک، ریلکسی و ماساژ و چرخدار همگی زیرمجموعه ای از صندلی های سالمندی به شمار می روند که کاربردهای متفاوتی دارند. اصلی ترین ویژگی این صندلی ها، تفاوت های اعمال شده در مرحله طراحی بر اساس شرایط جسمی افراد سالمند می باشد و با صندلی اداری و مبل های راحتی معمولی فرق دارند.
استفاده از صندلی استاندارد در تمام دوران زندگی اهمیت زیادی دارد، چون به صورت مستقیم بر سلامت کمر، شانه و زانو و گردن تثیرگذار است. اما دوران سالمندی به دلیل ضعیف و آسیب پذیر شدن بدن، ارگونومیک و استاندارد بودن صندلی و مبل اهمیت بیشتری پیدا می کند و در زمان خرید باید به آنها توجه داشت. از مهم ترین استانداردها برای انتخاب صندلی سالمندی و قیمت مبل سالمندان می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:
یکی از مهم ترین و اصلی ترین فاکتورها در انتخاب صندلی برای افرد سالمند، دقت در ارتفاع آنها می باشد. ارتفاع کم صندلی باعث میشود به زانوها فشار زیادی وارد شده و به دلیل تاخوردن بیش از اندازه آنها به مرور درد را در این ناحیه احساس کنند. در مقابل، ارتفاع بیش از اندازه ارتفاع صندلی و آویزان بودن پاها گردش خون را با چالش مواجه می کند. به همین دلیل ارتفاع صندلی باید به گونه ای باشد که کف پا به صورت کاملا صاف روی زمین قرار گرفته و زانوها زاویه 90 درجه داشته باشند.
با توجه به اینکه قد افراد سالمند با هم تفاوت دارد، یکی از بهترین انتخاب ها صندلی هایی می باشد که ارتفاع آنها قابل تنظیم باشد.
صندلی مناسب سالمندان
از دیگر ویژگی های بسیار مهم در صندلی مناسب سالمندان، استحکام و مقاومت بالای آنها می باشد. بدنه صندلی باید دوام زیادی داشته و با وزن بدن سالمند سازگار باشد. علاوه براین، صندلی باید به گونه ای طراحی شده باشد که در زمان نشستن یا برخاستن بتواند در برابر فشار زیادی که وزن سالمند به دسته ها وارد می کند، مقاومت داشته و نشکند یا روی زمین نیوفتد.
پربازدیدترین مطالب ما را دنبال کنید!
در حالت کلی تمام صندلی های استاندارد و ارگونومیک باید تکیه مناسبی داشته باشند. تکیه گاه صندلی سالمند بهتر است قسمت شانه و کتف را پر کند تا باعث خستگی بدن آنها نشود. علاوه براین، تکیه گاه باید ساختار مناسبی داشته باشد و قسمت کمر را پر کند. پر نشدن کمر در زمان نشستن روی صندلی به مرور باعث کمردرد میشود. اگر صندلی مناسب با ساختار بدن سالمند نبود و تکیه گاه آن مشکل داشت، با چند کوسن یا بالشت می توانید گودی کمر را پر کنید تا کمتر به بدن آنها آسیب وارد شود.
افراد در گروه سنی سالمندی شرایط جسمی متفاوتی دارند و اغلب آنها در زمان بلند شدن از روی صندلی با مشکل مواجه میشوند. در نتیجه نباید تنها به ظاهر زیبای صندلی و استاندارد بودن آن در زمان نشستن فرد سالمند توجه داشت، بلکه بلند شدن از روی آن نیز باید مد نظر قرار گیرد. عمق زیاد برخی از صندلی ها باعث میشود بلند شدن از روی آنها برای فرد سالمند سخت باشد و مشکلاتی را ایجاد کند. استفاده از صندلی های راک از گزینه های مناسب و ایده آل برای سالمندان می باشد و نشست و برخاست را برای آنها آسان می کند.
دسته صندلی از چند نظر اهمیت بسیار زیادی داشته و باعث میشود افراد سالمند احساس بهتری در زمان نشستن داشته باشند. از آنجا که دسته های صندلی نوعی تکیه گاه بری دست ها به شمار می روند، به همین دلیل باید کاملا مقاوم باشند. علاوه براین، جنس دسته ها باید به گونه ای انتخاب شود که موجب آلرژی و حساسیت های پوستی در فرد سالمند نشود. مهم تر از همه اینکه، با قرار گرفتن دست روی دسته های صندلی، شانه ها نباید بیش از اندازه بالا یا پایین قرار گیرند.
نشستن های طولانی مدت روی صندلی مخصوصا برای سالمندانی که بدنشان در تحرک دارای اشکال است، احتمال زخم بستر را افزایش می دهد. به همین دلیل در زمان انتخاب صندلی مناسب برای سالمندان باید به جنس روکش و الیاف درون تشک توجه کنید. جنس روکش صندلی نباید باعث تعریق بدن شود و ضد آلرژی باشد تا به بدن این عزیزان آسیب وارد نکنند. دقت داشته باشید که صندلی های بدون روکش نیز به دلیل سفت و سخت بودن قسمت نشیمن به شدت به کمر آسیب وارد می کنند.
در حالت کلی می توان صندلی های سالمندی یا مبل مناسب سالمندان را بر اساس نوع کاربردشان در گروه های مختلفی دسته بندی کرد. پرکاربرد این صندلی ها عبارتند از: