نوفه در معماری چیست

19 آذر 1401 - 13:05
مبلمان اداری فضا گویا

نوفه در معماری یکی از چالش های بسیار مهمی می باشد که به شیوه های مختلف قابل کنترل است. نوفه یا نویز به صداهای مزاحم و آزاردهنده گفته میشود که در محیط و ساختمان ایجاد شده و آلودگی صوتی آن آسایش را مختل می کند.

این مساله مخصوصا در شهرهای بزرگ و ساختمان های نزدیک به بزرگراه ها اهمیت بالاتری پیدا می کند. در ادامه انواع نوفه در معماری و راه های کنترل آن را در معرفی خواهیم کرد. با ما در مجموعه مبلمان اداری فضا گویا همراه باشید.

آشنایی با نوفه در معماریآشنایی با نوفه در معماری

نوفه در معماری

صدا نوعی انرژی مکانیکی می باشد که در اثر ارتعاش ذرات حول محور تعادل خود و نوسان های آنها ایجاد میشود. با بررسی نمودار ارتعاشات صوت ها پی خواهید برد که برخی از آنها حالت تکرار شونده داشته و ریتمیک هستند و شنیدن آنها احساس خوشایندی را در فرد ایجاد می کند.

نوفه یا نویز به نوعی صدا گفته میشود که در نمودار ارتعاشات آن حالت ریتمیک وجود ندارد و ناهمخوانی در آن مشاهده میشود. این صداها که در واقع نویز هستند، به نوفه معروف بوده و عدم توجه به آن در معماری مشکلات زیادی را در ساختمان ها به همراه دارد.

صدای ترافیک و بوق ماشین ها، صداهای عبور هواپیما و قطار، صداهای ایجاد شده در بدنه ساختمان و مصالح آن، صداهای ایجاد شده به دلیل ضربه زدن از جمله مواردی هستند که همگی نوعی نوفه محسوب میشوند.

انواع نوفه در معماری

یکی از مهم ترین اقدامات در ساخت و تجهیز ساختمان ها، کاهش نوفه و نویز و صداهای آزاردهنده می باشد. برای این منظور لازم است ابتدا نوع نوفه شناسایی شده و بر همین اساس راهکار ایده آل ارائه شود. در حالت کلی نوفه در معماری را می توان به دو گروه کلی تقسیم بندی کرد که عبارتند از:

  • نوفه هوابرد: این نوع صوت و صداهای آزاردهنده قابلیت انعطاف بالایی داشته و براحتی از مواد نرم عبور می کنند. مانند صدای عبور قطار، هواپیما و ماشین
  • نوفه پیکره ای: از رایج ترین انواع نوفه در معماری، نوع پیکره ای می باشد که در اثر برخورد ضربه ایجاد میشود. در صورت برخورد ضربه و کوبیدن به دیوار و زمین در مصالح ساختمانی نوعی ارتعاش ایجاد شده که به آن نوفه پیکره ای گفته میشود.

انواع نوفه در معماری و کاربردهای آنانواع نوفه در معماری و کاربردهای آن

علاوه بر دسته بندی فوق، بر اساس طول زمان و بررسی نمودار نوسانی طول موج می توان انواع نوفه را به صورت زیر دسته بندی کرد:

نوفه یکنواخت

با بررسی پنجره زمانی در نمودار این نوع نوفه متوجه خواهید شد که تمام امواج در یک محدوده قرار داشته و صدا بیش از اندازه به طور ناگهانی زیاد یا کم نمیشود. به عبارت دیگر، نویز ایجاد شده حالت یکنواخت داشته و نمونه های آن را در طول روز زیاد مشاهده می کنیم. به عنوان مثال، صدای سیستم های تهویه که به صورت یکنواخت و مداوم تکرار میشود.

نوفه ضربه ای

همان طور که از نام این نوع نویز مشخص است، مانند صدای ضربه زدن هستند. به همین دلیل در برخی از بازه های زمانی صدا ناگهانی بیش از اندازه زیاد شده و مجدد کاهش پیدا می کند. چکش کاری و ضربه زدن به زمین و دیوار همگی نوفه های ضربه ای ایجاد می کنند که نمونه های آن را در طول روز زیاد احساس می کنیم.

نوفه متغییر

نویزهایی که به صورت نامرتب نمودار آنها افزایش و کاهش های ناگهانی دارد. نمونه بارز آن در زندگی شهری، آلودگی صوتی ایجاد شده در ترافیک می باشد که گاها صدا زیاد یا کم میشود.

کاربردهای نوفه در معماریکاربردهای نوفه در معماری

راه های کاهش نوفه در معماری

به دلیل تاثیر منفی نوفه در معماری بر تمرکز افراد در حین کار، عدم آسایش افراد بیمار در بیمارستان ها و غیره، راه های متعددی برای کاهش آن ارائه شده است. از جمله روش های موثر در این زمینه می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:

بستن منافذ

یکی از راه های بسیار موثر برای جلوگیری از ورود صوت های آزاردهنده به داخل ساختمان، بستن تمام منافذ ورود و خروج هوا می باشد. به عنوان مثال، محل ورود سیم و کابل ها به داخل ساختمان و جعبه تقسیم و موارد مشابه با درزگیری می توانند نوفه را کاهش دهند.

کاهش استفاده از مصالح سخت

یکی از اصلی ترین دلایل در افزایش اثر نوفه در معماری، استفاده از مصالح سخت می باشد. هر اندازه مصالح به کار رفته در معماری سخت تر باشد، به همان نسبت نیز صوت را آسان تر انتقال می دهند.

کاهش نوفه یا عایق های صوتی

برای جلوگیری از ورود صداهای آزاردهنده از قبیل سیستم تهویه و فلاش تانک در سرویس بهداشتی به اتاق های مجاور می توان از عایق های صوتی در داخل دیوار استفاده کرد.

دیگر مقالات ما را در این بخش دنبال نمایید

معماری پایدار

روانشناسی محیط در معماری

استفاده از کفپوش و دیوارپوش عایق صوت

دیوارکوب و یا دیوارپوش و همینطور کفپوش ها دارای تنوع بسیار زیادی بوده و برخی از آنها ضریب نفوذ صوت بسیار پایینی دارند. این قبیل متریال ها تاثیر زیادی بر کاهش نوفه در معماری دارند.

استفاده از درب و پنجره های دوجداره

یکی از اصلی ترین کانال های ورود صوت و صداهای آزاردهنده بیرون به داخل ساختمان ها، درب و پنجره ها می باشد. استفاده از پنجره های دوجداره به دلیل قرار گرفتن یک لایه هوا بین دو جداره شیشه می تواند از ورود صوت به داخل جلوگیری کند.

کاهش نوفه در معماری با پانل های آکوستیک

پنل آکوستیک از بهترین متریال های مورد استفاده در محیط های مختلف از جمله استودیوهای ضبط صدا می باشد که نویز و نوفه را کاهش می دهد. این پانل های آکوستیک دارای دو نوع جاذب صوت و دیفیوزر می باشد که بر اساس شرایط محیط می توان آنها را انتخاب کرد.

به عنوان مثال، آکوستیک دیوفیوزر صوت را در جهت های مختلف پراکنده نموده و از پژواک صدا در همان مسیر قبلی جلوگیری می کند. این در حالیست که جاذب ها به طور کامل صدا را جذب می کنند و از بازگشت در هر جهت جلوگیری خواهد شد.

نتیجه گیری

بر اساس آنچه در طول متن اشاره شد، نوفه در معماری همان نویز و صداهای مزاحمی می باشد که در داخل ساختمان به گوش میرسد. این نویزها ممکن است حالت یکنواخت داشته باشند مانند صدای سیستم تهویه، یا به صورت ضربه ای صدای آنها زیاد و کم شود مانند کوبیدن به دیوار. برای کاهش نوفه در معماری ابتدا باید نوع آن شناسایی و بر همین اساس از عایق های مناسب استفاده شود. 
اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
نظرات و امتیاز کاربران
به این صفحه امتیاز دهید
rate